Το διαδίκτυο, ή ίντερνετ, μπορεί να προσεγγιστεί ως μια μορφή χώρου. Σύμφωνα με τον Leibniz ο χώρος δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ''συλλογή'' χωρικών σχέσεων (spatial relations) μεταξύ αντικειμένων στον κόσμο, μια ιδεατή αφαίρεση (abstraction) από τις σχέσεις μεταξύ μεμονωμένων οντοτήτων/αντικειμένων ή από τις πιθανές τους θέσεις.
Στην παραπάνω εικόνα απεικονίζεται η ιδέα μιας γέφυρας Einstein - Rosen, γνωστή και ως ''σκουληκότρυπα''. Η όλη ιδέα της σκουληκότρυπας, είναι ότι μπορεί να μειωθεί, έως και να μηδενιστεί, πρακτικά, η απόσταση σε έναν χώρο n διαστάσεων εάν πάμε μέσω της n+1 διάστασης, όπως φαίνεται παραστατικά στο σχήμα.
Ως χώρος, το ίντερνετ μπορεί να λειτουργήσει μ' έναν ανάλογο τρόπο. Μέσω αυτού, μπορούμε να μειώσουμε δραματικά ή και να εκμηδενίσουμε αποστάσεις μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Ακόμα και το γεγονός ότι οποιοσδήποτε αναγνώστης μπορεί να διαβάζει αυτό το κείμενο αυτή τη στιγμή, σε μια πιθανή απόσταση δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιομέτρων από αυτόν που το έγραψε, οφείλεται στο ότι γίνεται μέσω του ιντερνετικού ''υπερχώρου'', διότι σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε αυτό το κείμενο να ταξιδέψει μια ποσότητα χώρου και χρόνου για να φτάσει στον αναγνώστη.
Μπορούν να εκφραστούν εύλογες ενστάσεις, όπως ότι το ίντερνετ δεν είναι ένας φυσικός χώρος επομένως δεν μπορεί να υπάρξει φυσική επαφή μέσω 2 χρηστών, για παράδειγμα, συνεπώς δεν τίθεται κάποιος εκμηδενισμός χώρου, ενώ υφίσταται χρόνου. Όμως, η όλη έννοια της επαφής, δεν είναι τίποτα περισσότερο από διέγερση συγκεκριμένων αισθητηρίων οργάνων μέσω της αφής, τα οποία στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο και προκαλείται η όλη αίσθηση, κάτι που με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα είναι εφικτό και εξ αποστάσεως μέσω καταλλήλων οργάνων. Τότε, όλο και περισσότερο το ίντερνετ θα λαμβάνει ιδιότητες ενός χώρου, εφ' όσον το σύνορο μεταξύ φυσικού και τεχνητού θα καταρρέει ή θα αλληλεπικαλύπτεται, και θα δρα ως υπερχώρος στον κόσμο μας. Θα γίνει η 5η διάσταση του κόσμου που ζούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου