Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο εθνικισμός ως συλλογικός εγωισμός


Ο εθνικισμός σε συλλογικό επίπεδο μπορεί να παρομοιασθεί ως ο εγωισμός σε μαζική κλίμακα, καθώς προδιαγράφει όλες εκείνες τις ιδιότητες που χαρακτηρίζει κάποιο άτομο ως εγωιστή, απλά ανάγεται σε εθνικό επίπεδο.

Κοινό γνώρισμα των εγωιστών είναι ότι παρουσιάζουν μια υπέρμετρη προτίμηση προς τον εαυτό τους έναντι των άλλων, και χρησιμοποιείται ο όρος ''προτίμηση'' και όχι ''αγάπη'', καθώς εξ ορισμού η αγάπη είναι μια ευγενής και ανιδιοτελής έννοια και δεν μπορεί να συνυφαστεί με κάτι τοξικό όπως ο εγωισμός. Ο οποίος εγωισμός όμως, δε μένει μόνο στην προτίμηση του εαυτού μας σε σχέση με τους άλλους, συνεχίζει και γίνεται ακόμα πιο επιβλαβής διότι πολλές φορές για να επιτευχθεί η ανύψωση μας ενώπιον των άλλων καταφεύγουμε στη διαδικασία να μειώνουμε και να υποτιμούμε τους άλλους, καθώς είναι η πλέον εύκολη λύση, από το να προσπαθήσουμε όντως να ανυψωθούμε, ασχέτως αν είναι για εγωιστικούς σκοπούς.

Η φιλαυτία του εγωιστή τον οδηγεί σε πληθώρα τοξικών συναισθημάτων και αυτά με τη σειρά τους σε σωρεία σκέψεων και δράσεων εις βάρος συνανθρώπων του. Η ''ιδιο-κολακεία'' αρχίζει και δημιουργεί ιδεοληψίες στον εγωιστή οδηγώντας τον εν τέλει να θεωρεί πως είναι κάτι ιδιαίτερο και κυρίως ανώτερο ανάμεσα στους ομοίους του, γεγονός το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε διάφορες συμπεριφορές οι οποίες στερούνται κάθε μορφή ηθικής και ορθολογισμού. Ο καθ' ένας μπορεί να φέρει στο μυαλό του γνωστές περιπτώσεις τέτοιων ανθρώπων.

Επανερχόμενοι στον εθνικισμό, παρατηρούμε ότι εύκολα μπορούν να γενικευθούν τα ανωτέρω σε συλλογικό επίπεδο, με μόνη διαφορά ότι τώρα μιλάμε για μια συλλογική εγωπάθεια στα πλαίσια της εθνικής και φυλετικής ταυτότητας. Ποιος άλλος πέρα από κάποιον εγωιστή θα μπορούσε να μισεί ό,τι δεν είναι, να θεωρεί τους ομοίους του, ως επέκταση του εαυτού του, ανωτέρους των υπολοίπων σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας, να είναι παγιδευμένος σε ιδεοληψίες κάθε είδους και να ''ζει'' σ' ένα ένδοξο παρελθόν εις βάρος του μέλλοντος. Ο εθνικισμός λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας συλλογικός εγωισμός, ο οποίος έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στο χειρότερο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, τις γενοκτονίες.

Όπως έγραψε και ο μεγάλος Albert Camus:

''Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου