Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Το βιβλίο ως διακοσμητικό χρόνου



Η αισθητική είναι ένα θέμα που όλους μας απασχολεί, λιγότερο ή περισσότερο, και εμπλέκεται σε πολλές, αν όχι στις περισσότερες, από τις δραστηριότητες μας, αμέσως ή εμμέσως. Θα εστιάσω κυρίως στην αισθητική ως διακοσμητικό κριτήριο στις ζωές μας.
Η διακόσμηση είναι μια διαδικασία που κατά κόρον συμβαίνει για να βελτιώσουμε, αισθητικά μιλώντας, έναν χώρο, κάποιο αντικείμενο ή ακόμα και τους ίδιους μας τους εαυτούς (μέσω ντυσίματος, κοσμημάτων, κλπ). Είναι φανερό πως η διακόσμηση έχει μια εμφανώς χωρική διάσταση αλλά και δράση. Διακοσμώ κάτι που φαίνεται με σκοπό να φαίνεται ακόμα πιο όμορφο και ελκυστικό στις αισθήσεις και στη νόηση.
Ωστόσο, καθώς πάντοτε η κοινωνία εστιάζει πολύ στο χώρο και ελάχιστα την ενδιαφέρει ο χρόνος, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση, αγνοούμε πλήρως τη διακόσμηση του χρόνου. Αναλωνόμαστε πάντα στην επιφάνεια, συνεπώς μας απασχολούν μονάχα όσα φαίνονται, γιατί αυτά είναι καθοριστικά όταν βρισκόμαστε απλά στο επίπεδο των εντυπώσεων και δε μας ενδιαφέρει η ουσία. Θα αναρωτηθεί κανείς, πως είναι δυνατόν να διακοσμήσει το χρόνο (του). Με τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Όσα κάνουμε συνθέτουν εμάς σιγά σιγά και μέσω της μνήμης αυτές οι πράξεις ζουν μέσα στο χρόνο, ως αναμνήσεις. Όταν φέρνουμε κάποιον στο χώρο μας, αμέσως παρατηρεί την διακόσμηση αυτού και αν και κατά πόσο αυτός είναι όμορφος και καλαίσθητος. Όταν μιλάμε με κάποιον, αυτό που στην ουσία κάνουμε, καθώς παρουσιάζουμε κομμάτια του εαυτού μας, είναι μια περιήγηση στο χρόνο μας. Έτσι φαίνεται πως έχουμε διακοσμήσει (εντός και εκτός εισαγωγικών) το χρόνο μας, μέσω όλων όσων ασχοληθήκαμε, σκεφτήκαμε και κάναμε.
Η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, για παράδειγμα, αποτελεί μια διακοσμητική πράξη για τον χρόνο μας, καθώς μας εμπλουτίζει με ιδέες και σκέψεις τις οποίες μπορούμε κάλλιστα να παρουσιάσουμε στους επικείμενους επισκέπτες μας, αλλά μας δίνει και πρωτογενή τροφή για σκέψη την οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε νέες ιδέες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου