Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Το νόημα της ζωής μας

Μερικές ερωτήσεις ίσως δεν τις θέτουμε ορθά και γι' αυτό μπορεί να μη παίρνουμε ικανοποιητικές απαντήσεις. Πολλές φορές διερωτόμαστε, ποιο είναι το νόημα της ζωής;
Θεωρώ ότι το σωστό ερώτημα θα ήταν: "ποιο είναι το νόημα της ζωής μας;".

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ανήθικη πλεονεξία

Η επίκληση στην ηθική, ως επιχείρημα, πολλές φορές χρησιμοποιείται από ανθρώπους που δεν πιστεύουν στην έννοια της ηθικής κι αυτό τους προσδίδει ένα πλεονέκτημα σε πολλές αντιπαραθέσεις.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Πολιτικός φυλετισμός

Θεωρώ πως επικρατεί ένας «πολιτικός φυλετισμός» (political tribalism) στην πολιτική συμπεριφορά των περισσοτέρων που ασχολούνται ενεργά με τα κοινά.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Η Δημοκρατία

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα του μέτρου.
Όταν χάνεται το μέτρο καταντάει μετριοπαθές και δημιουργείται χώρος για ακρότητες.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Η λογική και το συναίσθημα.


Μεταξύ άλλων, υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων.
Είναι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τη λογική ως μέσον προκειμένου να πετύχουν έναν συναισθηματικό σκοπό.
Είναι κι αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τα συναισθήματα ως μέσον για την επίτευξη ενός λογικού σκοπού (κυρίως μη συναισθηματικού).

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Ο ανορθολογισμός της λογικής και η λογική του ορθολογισμού




Η Λογική είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους της φιλοσοφίας και της επιστήμης μέσω των μαθηματικών. Στον Δυτικό κόσμο η λογική ως κλάδος και επιστήμη μελετήθηκε και καθιερώθηκε από τον Αριστοτέλη. Ο Αριστοτέλης είναι ο πρώτος άνθρωπος που σκέφτηκε πως να σκεφτόμαστε.
Εν γένει, η Λογική εξετάζει τους τρόπους συλλογισμού και πως αυτός μπορεί να γίνει βέλτιστος από άποψη ορθότητας. Ουσιαστικά στο πλαίσιο της Λογικής αναζητούμε πως να σκεφτόμαστε σωστά.