Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Αντίο αγαπημένε μου κύριε Σάκη

 


Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Λιπορδέζης, ο αγαπημένος μου κύριος Σάκης.

Δεν υπήρξα ποτέ μαθητής του κυρίου Σάκη, παρ' ότι δίδαξε τα Μαθηματικά που τόσο αγαπούσε για πολλά χρόνια στην Κομοτηνή.


Τον κύριο Σάκη τον γνώρισα μέσω του αγαπημένου μας Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Ψάχνοντας τη ζωή του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού μοιραία έπεσα στο όνομα του κυρίου Σάκη.

Το έργο του κυρίου Λιπορδέζη είναι μεγάλο, έχει υπάρξει δάσκαλος, συγγραφέας, ερευνητής και πολλά άλλα. Εγώ τον γνώρισα ως τον άνθρωπο του οποίου το όραμα έκανε πραγματικότητα τον Σύνδεσμο Φίλων Καραθεοδωρή και το Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Όπως λέει και ο Νίκος Λυγερός, ο κύριος Σάκης ήταν η ψυχή του Μουσείου Καραθεοδωρή.

Ο κύριος Σάκης διακατεχόταν από μια ευγένεια κι έναν πλούτο ψυχής που δύσκολα συναντάς. Πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο και πολλή υπομονή, απαντούσε σε ό,τι τον ρωτούσες και μοιραζόταν ο,τιδήποτε καινούργιο ή ενδιαφέρον μάθαινε και θεωρούσε ότι θα σ' ενδιαφέρει.

Είχα διαβάσει παλιότερα ένα άρθρο που μιλούσε για τους μεταξωτούς ανθρώπους* και αυτό ακριβώς ήταν ο κύριος Σάκης, ένας μεταξωτός άνθρωπος.

Η Κομοτηνή φτώχυνε και μίκρυνε πνευματικά με τον θάνατο σου, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τιμήσουμε το έργο και τη μνήμη σου.

Καλή ανάπαυση, αγαπημένε μου κύριε Σάκη, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ!

- Βαχτανίδης Γιώργος


* https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/metaksotoi-anthropoi-toy-gianni-trianti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου