Τύχη, επιθυμία και ανάγκη είναι οι τρεις κυρίως μεταβλητές που καθορίζουν τις ζωές μας.
Πως επηρεάζει η κάθε μία εξ αυτών τα ανθρώπινα δρώμενα; Στα τυχαία γεγονότα η χρονική στιγμή είναι απρόβλεπτη και η έκβαση των γεγονότων διέπεται από παράγοντες απροσδιοριστίας. Στα επιθυμητά γεγονότα η χρονική στιγμή είναι προβλεπόμενη, με την έννοια ότι αποφασίζουμε να δράσουμε κατά βούληση, καθώς και η έκβαση των γεγονότων εξαρτάται επαρκώς από τους δρώντες παράγοντες. Στα αναγκαία γεγονότα η χρονική στιγμή είναι απρόβλεπτη, δεν ελέγχουμε πάντα το πότε θα παραστεί ανάγκη για κάτι, όμως, η έκβαση των γεγονότων εξαρτάται, επί το πλείστον, από τους παράγοντες που δρουν.
Βλέπουμε ότι η ανάγκη ενσωματώνει στοιχεία τυχαιότητας, όσον αφορά την εμφάνιση της αλλά και επιθυμίας, όσον αφορά την εκπλήρωση της. Δεν επιλέγουμε πότε είναι αναγκαίο κάτι να γίνει, αλλά είναι επιλογή μας να πράξουμε το πρέπον. Η επιθυμία της ανάγκης δε συμπλέει απαραίτητα με την ανάγκη της επιθυμίας και η έννοια του χρόνου είναι κομβική στη διαφοροποίηση αυτή.
Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν εμπλέκεται και η έννοια της νοημοσύνης μέσα στην ανάλυση μας. Νοημοσύνη είναι η πάλη της ανάγκης ενάντια της τύχης, συνεπώς υπάρχει μια τάση ώστε να μειωθεί ο παράγοντας της τυχαιότητας μέσα στην έννοια της ανάγκης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της στρατηγικής, η οποία μας επιτρέπει να προβλέψουμε αυτά που κοιτάζουν αλλά δε βλέπουν οι άλλοι. Έτσι μειώνουμε σημαντικά την αβεβαιότητα του timing στην εμφάνιση της. Σε δεύτερη φάση, η στρατηγική εξακολουθεί να έχει καταλυτική δράση και στο σκέλος της εκπλήρωσης της ανάγκης, διότι η επιθυμία από μόνη της δεν αρκεί, είναι απαραίτητο να έχουμε και τα εργαλεία για να το καταφέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου