Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η σύμβαση του Αλτρουισμού


Ο αλτρουισμός, αυτή η ηθική αρχή που δηλώνει την ανιδιοτελή μέριμνα για τους άλλους, αυτή η συνειδητή άρνηση του ατομικού συμφέροντος προς όφελος του συλλογικού, είναι μια δυσνόητη έννοια για πολλούς.

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Δίνω αυτό που είμαι, όχι αυτό που έχω.



Οι περισσότεροι, όταν τους ζητηθεί να προσδιορίσουν τον άνθρωπο στα πλαίσια της ύπαρξης, τον αντιλαμβάνονται υλικά, τον μετράνε ως ύλη και τον χώρο που καταλαμβάνει αυτή.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ο θάνατος ως η αρχή της ζωής



Εάν σας έλεγαν από νωρίς στη ζωή σας, όταν θα είχατε πλέον τη δυνατότητα να κατανοήσετε αυτό που σας λένε, ότι ο χώρος σας είναι περιορισμένος, πως θα αντιδρούσατε;

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Η αγάπη είναι



Η αγάπη είναι κάτι που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου, είναι κάτι που όλοι βιώνουμε, είτε ως πάροχοι, είτε ως δέκτες ή και τα δύο μαζί, όσο ζούμε. Όμως πόσοι μπορούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τι είναι αγάπη, εάν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Καραθεοδωρή: Ο ξεχασμένος πρωτοπόρος





Τον καιρό που ήμουν φοιτητής στο κολλέγιο – την εποχή που είχαμε μακριά μαλλιά, όταν τα μπαλώματα στους αγκώνες ήταν κάτι το κοινότυπο και το Woodstock ήταν ακόμα φρέσκο στις μνήμες μας, η διδασκαλία της θερμοδυναμικής πραγματοποιήθηκε κατά μήκος 2 κυρίως αξόνων.

Ο πρώτος άξονας ήταν η κλασική οδός που επικεντρώνονταν στη θερμότητα και τη μετατροπή της σε έργο, και η οποία πλαισιώθηκε φιλοσοφικά από τους Carnot, Mayer και Joule και αναπτύχθηκε μαθηματικά από τους Clausius, Thomson (μετέπειτα γνωστός ως Λόρδος Kelvin), Helmholtz και Rankine. Ο δεύτερος άξονας ήταν η στατιστική οδός εγκαθιδρυμένη (βασισμένη) πάνω σ’ ένα μοριακό μοντέλο, και συνδεδεμένη κυρίως με τα ονόματα των Boltzmann και Maxwell.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Στον Δάσκαλο



Όσοι είμαστε
αναζητητές στη ζωή
είμαστε σαν
τους πλανήτες
περιφερόμαστε
στο χώρο
και όταν
συναντήσουμε
τον Ήλιο μας
μπαίνουμε
σε τροχιά γύρω του
λόγω βαρύτητας.
έτσι φωτιζόμαστε
από το φως του
και ο χρόνος μας
λαμβάνει ουσία
μέσω της
περιόδου περιστροφής.

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Νίκου Λυγερού στο Symbol, 08/12/2001



Έχει δείκτη ευφυΐας 189 και μια συλλογή από διδακτορικούς τίτλους, μελέτες και θεατρικά έργα στο βιογραφικό του. Ενώ είναι μόλις 33 ετών. Η Αριάν Λαζαρίδου συνάντησε τον Νίκο Λυγερό, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να συναντήσει ξανά άτομο ανάλογης ευφυΐας είναι 1 στα 10.000.000.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ο λογισμός των μεταβολών

(ο Καραθεοδωρή στο γραφείο του)


Ο Κ. Καραθεοδωρή έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο σε πολλούς κλάδους των Μαθηματικών και όχι μόνο, αφού σημαντική είναι η προσφορά του και στη Φυσική. Ο λογισμός των μεταβολών είναι χώρος στον οποίο ''κυριαρχεί'' ο Καραθεοδωρή και στον οποίο έχει αναδειχτεί όλο του το ταλέντο και η μεγαλοφυΐα του. Με το λογισμό των μεταβολών ασχολήθηκαν πριν τον Καραθεοδωρή οι κορυφαίοι της επιστήμης, όπως ο Weirstass, ο Euler, οι αδερφοί Bernoulli, ο Hilbert, o Gauss, o Goldsmith κ.α.

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

''Ο Gödel και το τέλος της φυσικής'' του S. W. Hawking





Σε αυτή την κουβέντα, θέλω να ρωτήσω πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε, στην αναζήτησή μας για την κατανόηση του κόσμου και τη γνώση, αν θα ανακαλύψουμε ποτέ μια ολοκληρωμένη μορφή των νόμων της φύσης. Όταν λέω μια ολοκληρωμένη μορφή, εννοώ ένα σύνολο κανόνων, που αρχικά τουλάχιστον, μας επιτρέπει να προβλέψουμε το μέλλον με αυθαίρετη ακρίβεια, γνωρίζοντας κάποια δεδομένη στιγμή την κατάσταση του σύμπαντος. Μια ποιοτική κατανόηση των νόμων, υπήρξε ο στόχος των φιλοσόφων και επιστημόνων, από τον Αριστοτέλη και έπειτα. Αλλά ήταν η Principia Mathematica του Νεύτωνα το 1687, που περιείχε τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης, που έκανε τους νόμους ποσοτικούς και ακριβείς. Αυτό οδήγησε στην ιδέα του επιστημονικού ντετερμινισμού, που φαίνεται να εκφράστηκε αρχικά από τον Laplace. Αν κάποια δεδομένη στιγμή, κάποιος ήξερε τις θέσεις και τις ταχύτητες όλων των σωματιδίων του σύμπαντος, οι νόμοι της επιστήμης του επέτρεπαν να υπολογίσει τις θέσεις και τις ταχύτητες, οποιαδήποτε άλλη στιγμή, στο παρελθόν ή στο μέλλον. Οι νόμοι μπορεί να τέθηκαν ή όχι από το Θεό, αλλά ο επιστημονικός ντετερμινισμός ισχυρίζεται ότι Εκείνος δεν παρεμβαίνει, να τους αλλάξει.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Το έργο και η συνέχεια ως υπερβατικά στοιχεία



Η ζωή ενός ανθρώπου κατά μέσο όρο διαρκεί 75-80 χρόνια. Ο μέσος άνθρωπος χαρακτηρίζεται από δύο χρονικές στιγμές, οι οποίες είναι και τα σημεία αναφοράς της ζωής του, τη στιγμή που γεννιέται και αυτήν που πεθαίνει.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Περί φιλοσοφίας



Η φιλοσοφία είναι μέγεθος παραγωγικό και όχι αναπαραγωγικό, ως εκ τούτου φιλόσοφος μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που παράγει και όχι αναπαράγει τη φιλοσοφία προγενέστερων, όσο καλά και λεπτομερώς και αν τη γνωρίζει.

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η φιλοσοφία




Οι φιλόσοφοι όταν εγείρουν θέματα
δεν το κάνουν για τις εντυπώσεις
αλλά για να διεγείρουν τα πνεύματα
γιατί είναι του κλέους και όχι της φήμης.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Είμαι γυναίκα


Το παρακάτω κείμενο δεν είναι ένα κείμενο που θα το χαρακτήριζε κανείς ως φιλοσοφικό, όμως εκθέτει τη ''φιλοσοφία'' μας ως κοινωνία ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Υπατία



Η Υπατία είναι μία εξαίρεση. Με ποια έννοια; Με την έννοια ότι είναι κόρη πατέρα. Στην πραγματικότητα η πρώτη υπέρβαση γίνεται από τον πατέρα της, που θα μπορούσε να θεωρήσει ότι: δεν είναι για σένα, είναι για το αντρικό στοιχείο.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

΄΄Υπάρχω μέσα από το συνυπάρχω΄΄

''Μόνο μια ζωή αφιερωμένη στους άλλους, είναι μια ζωή αξιόλογη''
(μετάφραση κειμένου της εικόνας)

Η έκφραση ''υπάρχω μέσα από το συνυπάρχω'' δε γνωρίζω σε ποιόν αποδίδεται, αλλά είναι απόρροια της θεωρίας της κενότητας, η οποία είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των πραγμάτων.

Οι φυσικοί νόμοι και οι εκφάνσεις τους, που διέπουν τον κόσμο όπως τον αντιλαμβανόμαστε, είναι καθολικοί και όμοιοι για όλους και όλα. Για αυτόν τον λόγο πολλές φορές κάτι μπορεί να καταστεί πιο απτό, εάν ''προβληθεί'' μέσω κάποιου φυσικού φαινομένου που μας είναι γνωστό, θεωρητικά και εμπειρικά.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ο Καραθεοδωρή, ο Einstein και η Θεωρία της Σχετικότητας.



 Το διαδίκτυο είναι ένας μεγάλος ''τόπος'' όπου οι χρήστες του έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία. Αυτό το καθιστά καλό απ' την άποψη ότι όλοι μπορούν να μάθουν ότι θέλουν, και κακό από το γεγονός ότι πολλές πληροφορίες είναι αμφιβόλου προελεύσεως και ευστάθειας. Κοινώς, υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση και θέλει προσοχή και διασταύρωση των πληροφοριών, προτού δεχτούμε το οτιδήποτε.

 Ο λόγος που γράφω το κείμενο αυτό, είναι για έναν ευρέως διαδεδομένο αστικό μύθο εντός του διαδικτύου, που αναφέρει πως ο Albert Einstein ''έκλεψε'' τη θεωρία της σχετικότητας από τον Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Είναι γνωστό ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, χιλιοειπωμένη η φράση αυτή αλλά είναι διαχρονική και πολλά γεγονότα έρχονται να μας το υπενθυμίζουν καθημερινώς και ποικιλοτρόπως. Δεδομένης της έλλειψης γνώσεων του ευρέως κοινού επί του θέματος, πέφτουν εύκολα θύματα της παραπληροφόρησης, συνυπολογίζοντας ότι ο μύθος που ''καλλιεργείται'' μας ''συμφέρει'' εθνικά (ότι από τον Έλληνα εκλάπη μια τόσο σπουδαία θεωρία). Αυτό που δε συνειδητοποιούν είναι ότι έτσι περισσότερο βλάπτουν τη φήμη του Έλληνα μαθηματικού και υποβιβάζουν το έργο του πρώτον, και δεύτερον εκτίθενται μέσω της άγνοιας τους. Εάν κατείχαν μια στοιχειώδη ιδέα για το έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιήθηκε, θα γνώριζαν πως είναι ήδη τεράστιο και αξιομνημόνευτο.